Zelf boilies maken



Wat zijn boilies?



Boilies zijn kleine bolletjes deeg, die worden gebruikt bij het vissen op voornamelijk karper. Deze bolletjes deeg bestaan hoofdzakelijk uit meel, eieren en water. Soms worden er aan boilies conserveringsmiddelen en/of flavours (geurstoffen) toegevoegd, zodat deze een grotere aantrekkingskracht hebben op de vissen. We zullen nu gaan beschrijven hoe het maken van boilies in zijn werk gaat. We gaan uit van natuurlijke boilies zonder conserveringsmiddelen of flavours. Vissen doe je namelijk in de natuur en het is dan ook de uitdaging om de vis met natuurlijke middelen te vangen!


Het maken van boilies

Door zelf boilies te maken kun je eigenhandig bepalen welke bestand-delen er in je boilies terecht komen. Hierdoor worden je boilies niet alleen uniek (wat erg belangrijk is op water met dressuur), het is ook nog precies zoals jij denkt dat het goed is! bedenk wel voordat je gaat beginnen dat je het in eerste instantie niet moet doen om kosten te besparen (dit is namelijk slechts bij grote hoeveelheden het geval). De aanschaf van alle ingrediënten en de tijd dat je met het draaien bezig bent, maken het fabriceren van boilies niet echt winstgevend, om het nog maar niet over alle zooi in de keuken te hebben!!! Nu volgt wat uitleg over het maken van je eigen boilies;


Het deeg

   

Het deeg van een boilie-mix bestaat uit eieren, water en een combinatie van meerdere soorten melen. deze combinatie/verhouding kun je zelf bedenken! Wel is het belangrijk dat je uiteindelijke deeg een beetje een geur heeft (we gebruiken namelijk bij voorkeur geen geurstoffen, we zijn immers in de natuur bezig!), hiervoor kun je vismeel of gemalen pellets gebruiken. Enkele voorbeelden van te mengen melen zijn: koekjesmeel, griesmeel, polenta, maismeel, vleesmeel en tarwemeel. Het belangrijkste bij het maken van de boilies is dat je deegklomp één goed geheel is en niet afbrokkeld. Dit kun je voorkomen door het toevoegen van eieren en water aan je droge mix. per 100 gram (droge) mix moet je ongeveer (iets minder dan) één ei rekenen. Een klein scheutje water is voor 1 kg mix al genoeg. dus op één kilogram mix (melen e.d.) heb je 9 á 10 eieren nodig en een klein scheutje water. Met deze verhoudingen komt het in de praktijk niet zo nauw, als het voer te droog is kun je er altijd naar eigen gevoel een eitje bij doen (dit maakt het plakkeriger) of wat water (dit maakt het alleen vochtiger). Wanneer je voer te nat/plakkerig is, kun je er zelfs weer wat meel bij doen!


Het rollen



Na het maken van het deeg moet je deegklomp veranderen in boilies. Hiervoor maak je gebruik van een boiliespuit en een boilieplank. Zorg er wel goed voor dat de doorsnee van je spuitdop 2 tot 3 mm kleiner is dan die van de boiliesplank. Bij een plank van 20 mm moet je bijvoorbeeld een spuitstuk van 17 mm gebruiken. De rede hiervan is dat het deeg na het spuiten erg uitzet (2 tot 3 mm)!


Het koken

Het koken van je boilies is erg eenvoudig. Het princiepe is dat je je boilies zo'n 3 minuten in kokend water moet laten liggen waardoor ze een harde buitenkant krijgen (het eiwit van de eieren die je hebt gebruikt stolt dan namelijk). Het koken mag ook best iets langer duren, bijvoorbeeld een minuutje of 4-5. Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren. Leg je boilies 12 uur vóór je sessie uit de vriezer en je kunt ze gebruiken!


Ingrediënten

Om het deeg te kunnen maken, zijn zoals eerder vermeld bepaalde ingrediënten nodig. Onder andere meel, eieren en water zijn noodzakelijk bij de bereiding van de boilies. Verschillende soorten meel zijn vaak te vinden in de dichtsbijzijnde (grotere) viswinkel, molen of buitenlandse winkel. Eieren en water zijn uiteraard verkrijgbaar in de supermarkt of in de gemiddelde keuken.
Tot slot

N.B. De boilies die je nu gemaakt hebt zijn beperkt (24 tot 48 uur) houdbaar, omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten! (In de vriezer zijn de boilies bijna onbeperkt houdbaar, je kunt ze dus invriezen) Wanneer je ze te lang bewaard bij een hoge temperatuur (buiten de vriezer) gaan ze stinken/rotten! Wil je dit voorkomen dan kun je conserveermiddelen toevoegen aan je mix, dit is echter niet bepaald natuurlijk.