Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies

Aas

Blikmaïs


Mais uit de supermarkt is een aassoort die zelfs zonder introductie vlot door de karperpopulatie wordt geconsumeerd, zelfs in de winterperiode. Het aas is bovendien kant en klaar zodat het zonder enige voorbereiding inzetbaar is. De prijs van een blikje ‘sweetcorn’ ligt relatief hoog. Megablikken kan men aanschaffen tegen een voordeligere prijs. Na opening neemt men de benodigde hoeveelheid korrels terwijl het overschot opnieuw gebruikt kan worden na een tijdje diepvriesarrest. Groot nadeel van deze zachte korrels is hun witvisgevoeligheid. Wanneer met de pen gevist wordt blijkt blikmaïs een aas met stipnotering.

Kippenmaïs



Deze partikel is goedkoop en bovendien eenvoudig te bereiden. Na een voorweekperiode van minimaal 36 tot 48 uur dienen de korrels, afhankelijk van de gewenste zachtheid, een half uurtje op een laag vuurtje te pruttelen, omdat bij fel koken de graantjes openbarsten. Eventueel kan je ook nog basterdsuiker en/of flavour toevoegen tijdens het weken. Als je de maïs niet weekt en kookt, dan kan de maïs uit gaan zetten in de darmen van de karper, en dat zorgt voor de nodige problemen. De karper kan er zelfs dood aan gaan.


Aardappel



Een eeuwenoude recept en het werkt nog steeds. Kook de aardappels niet helemaal af. Laat ze eventjes afkoelen en snijd het in grote brokken. Knutsel de aardappel op de haak en doop deze eventjes in de stroop. Maar ook de kant en klare krieltjes zullen het bij de karper bijzonder goed doen. Zeker het proberen weer waard.


Roggebrood

   


Roggebrood met stroop kneden tot een harde bal. Een aantal van deze ballen in het water gooien. De bal op de haak eventjes onderdompelen in wat stroop en vissen maar. Het is een eeuwenoud recept, maar nog steeds worden er karpers op gevangen.


Tijgernoten


De tijgernoten groeien net zoals een aardappel onder de grond. Boven de grond staat alleen een soort gras. Maar wat er onder de grond gebeurd daar gaat het om…. Tijgers, kampioen der partikels?
Aardamandelen - Deze noten zijn beter bekend als tijgernoten. Het zijn de vruchten van een grasachtig gewas. Tot op de dag van vandaag wordt het hoofdzakelijk geteeld in de landen rondom de Middellandse Zee. Hieruit winnen ze een spijsachtige olie. In Spanje maakt men van de sappen een melkachtig drankje, dat je kunt proeven in bijna elke café in Spanje. Tijgernoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Je vindt ze nu ook in Zuid-Europa, West-Afrika, India, Egypte en Brazilië. Tijgernoten kunt u prima zelf kweken en oogsten. Dit kan zowel buiten in de volle grond als in bloembakken op het balkon. De plant voelt zich het lekkerst in humusrijke grond. Planten moet gebeuren in april (liefst 24 uur laten weken en vervolgens een maand laten kiemen in een potje of bakje bij kamertemperatuur) en oogsten in de herfst.

Bereidingswijze

Het is erg belangrijk dat u de tijgernoten eerst minimaal 48 uur laat weken, dat wil zeggen: de tijgernoten minimaal 48 uur in een emmer volledig onder water. Eventueel suiker toevoegen voor een nog zoetere noot. Daarna nog minimaal een half uur tot een uur laten koken. Doet u dit niet, dan kan de karper problemen aan het spijsverteringskanaal krijgen. Koken en weken dus. Na het koken de tijgernoten laten afkoelen, en 3 tot 5 dagen laten staan. Hierdoor wordt het kookwater langzaamaan zeer slijmerig. Zodra dit het geval is dan zijn de noten klaar voor gebruik. Het slijmerig worden van het kookwater komt doordat de suiker uit de noten vrijkomt. Zodra de noten klaar zijn kan je ze eventueel in porties invriezen.

Voordeel is dat ook het slijm bewaard blijft. Indien je de tijgernoten in bevroren toestand voert, zal het slijm langzaam ontdooien en de karper lokken. Je kunt ook tijdens het koken een flesje Oudbruin toevoegen en een klein beetje zout(niet teveel). Je hebt dan een killer van een partikel die je veel vis op de kant zal brengen
Tijgernoten zijn ook kant en klaar verkrijgbaar in blik, en bij Raven zag ik ze in een plastic fles.

Hennep



Hennep is vooral bij witvissers zeer populair maar wordt bij karpervissers meestal vergeten. Dat is jammer, want de karper is verzot op hennep. Hennep is echter moeilijk als aas te gebruiken omdat de zaadjes te klein zijn om aan een haak te prikken. Daarom wordt hennep vaak gebruikt in lokvoeders, maar ook een handjevol hennep op je visstek kan wonderen doen. De hengelsportzaak heeft over het algemeen 2 soorten: gewone en gemalen hennep. De gewone hennep moet eerst 12 uur weken. Daarna moet de hennep nog ongeveer 20 minuten gekookt worden.
Breng de voorgeweekte hennep in ruim water tot tegen het kookpunt (95-98º), en houd dit zo tot de witte kiemen zichtbaar worden .Dan is de hennep klaar voor gebruik.
Het heeft geen zin en is zelfs verkeerd om smaakmakers of geurende producten aan hennep toe te voegen. Het is juist de weeïge geur en specifieke smaak van de hennep die de vissen zo bijzonder aantrekt. Hennep moet Hennep blijven!.

Gekookte hennep is een hele tijd te bewaren in de koelkast. Wil men steeds beschikken over een portie hennep, dan kan men kleine hoeveelheden invriezen. Voor het vissen laat men de hennep langzaam ontdooien. In de hengelsportzaken wordt ook gekookte hennep in blik verkocht. Toch moet worden gezegd dat versgekookte hennep nog altijd het beste is.